OctaFX: Yen gelincir ke satu bulan rendah pada suntikan kecairan BOJKetidaksempurnaan dasar monetari Bank of Japan membawa kepada aliran keluar modal yang tidak dapat dielakkan. Setiap kali Fed dan ECB menaikkan kadar, Bank of Japan dipaksa membeli bon Jepun. Cerita bagaimana ini mempengaruhi kadar yen Jepun diterangkan dalam artikel oleh pakar OctaFX.

KUALA LUMPUR, MALAYSIA - Media OutReach - 22 Ogos 2023 - Pasaran hutang Jepun telah mengalami tekanan pada setahun setengah lalu. Sebabnya diluar Jepun setiap kali Fed atau ECB meningkatkan kadar, hasil bon kerajaan Jepun (JGB) tidak lagi menarik, dan terdapat perbezaan sell-off kadar faedah yang banyak antara yen, dolar, dan euro. Proses itu diikuti oleh kenaikan hasil JGB dan pengukuhan mendadak yen Jepun. Untuk mengelak daripada keruntuhan, bank pusat Jepun mula beli bon dan menenggelamkan ekonomi dengan wang - dan melemahkan yen sekali lagi.

"Bank of Japan sedang dipaksa untuk beli semula bon: kini, lebih daripada 50% hutang awam Jepun dipegang oleh bank pusat, satu perkongsian yang boleh meningkat ke 60% pada akhir 2023," kata Kar Yong Ang, penganalisis pasaran kewangan OctaFX.

Satu contoh menarik yang berlaku pada 20 Disember, 2022, apabila pentadbiran Bank of Japan mengambil keputusan untuk relaks sedikit dalam mengawal keluk hasil, meningkatkan hasil dibenarkan untuk bon 10 tahun ke 0.5%. Mengikut perbandingan, kadar pada bon A.S. yang sama adalah 3% lebih tinggi. Hampir serta merta, pelabur dengan mendadak mula sell-off bon Jepun. Kadar sebenar mereka melonjak ke 0.47%, tertinggi sejak 2015, dan indeks utama pasaran saham kebangsaan jatuh sebanyak 3%. Untuk mengekalkan pasaran hutang daripada terus jatuh, Bank of Japan secara sistematik telah beli bon kerajaan untuk beberapa hari - hasil stabil, dan yen melemah.

Kes yang lain berlaku pada 26 Julai, 2023, apabila Rizab Persekutuan A.S. meningkatkan kadar sebanyak 25 mata asas - dan hasil pada10 tahun Perbendaharaan meningkat ke 4.2%. Pada hari berikutnya, hasil 10 tahun JGB meningkat daripada 0.4% kepada 0.65%, dan yen Jepun mengalami kenaikan kukuh selangkah. Agak lewat untuk melakukan apa-apa pada hari tersebut, tetapi pada permulaan sesi dagangan berikutnya pada 28 Julai, Bank of Japan mula beli semula bon yang semakin lemah dan mengulangi prosedur ini pada 31 Julai. Pada gelombang belian, USDJPY berterusan meningkat untuk tiga hari dagangan, akhirnya menambahkan yen 6 dan sampai kepada 143.80.

Caption
Perbandingan gampar USDJPY dan bon kerajaan Jepun sepuluh-tahun.

Kami telah melihat Bank of Japan meningkatkan jumlah wang untuk memastikan bon tidak jatuh, dan memberi peluang untuk memanfaatkan kelemahan yen Jepun untuk sekurang-kurangnya dua sesi perdagangan', kata Kar Yong Ang, penganalisis pasaran kewangan OctaFX.

Sementara itu, BOJ terus untuk beli pada kadar ad hoc setiap kali risiko meningkat di A.S. Dalam situsasi ini, pe;abur perlu ingat bahawa selepas setiap jurang hasil antara A.S. dan Jepun menjadi lebar, BOJ berkemungkinan besar mula beli bon kerajaan, oleh itu memaksa USDJPY untuk bangkit pada ufuk masa yang boleh diramalkan.Hashtag: #OctaFX

发行人全权负责对本公告的内容
OctaFX
OctaFX
adalah broker antarabangsa yang menyediakan perkhidmatan perdagangan dalam talian seluruh dunia sejak 2011. Ia menawarkan akses bebas komisen kepada pasaran kewangan dan pelbagai perkhidmatan yang telah digunakan oleh pelanggan dari 180 negara dengan lebih dari 42 juta akaun dagangan. Webinar pendidikan percuma, artikel, dan alat analisis yang disediakan membantu pelanggan mencapai matlamat pelaburan mereka.

Syarikat terbabit dalam jaringan komprehensif amal dan inisiatif kemanusiaan, termasuk penambahbaikan infrastruktur pendidikan, projek bantuan notis pendek, menyokong komuniti tempatan.

OctaFX juga telah memenangi lebih daripada 60 anugerah sejak penubuhannya, termasuk anugerah 'Broker Dalam Talian Terbaik Global 2022' daripada World Business Outlook dan anugerah 'Broker Global Asia Terbaik 2022' daripada International Business Magazine.
来源:

OctaFX

类别:

Finance

发布于:

22 Aug 2023

过去的新闻稿

更多

联系 Media OutReach Newswire

立即联系我们