Malaysia dan China membincangkan Dana Kewangan Asia (Asian Monetary Fund) untuk keluar dari A.S. dolar: analisis OctaFXKUALA LUMPUR, MALAYSIA - Media OutReach - 28 April 2023 - Cadangan Perdana Menteri Malaysia untuk menubuhkan Dana Kewangan Asia boleh dilihat sebagai perkembangan semulajadi berikutan peralihan China dari dolar A.S. Pakar-pakar OctaFX memberi penilaian mereka tentang kesan-kesan yang akan berlaku kepada ekonomi Malaysia dan MYR.

356008-Main_Pic.jpg.jpeg

Dolar A.S. memainkan peranan penting dalam ekonomi A.S. disebabkan oleh fakta bahawa ia menyumbang lebih 80% daripada kewangan perdagangan antarabangsa. Dolar A.S. juga adalah 60% daripada rizab pertukaran asing dunia serta menguasai pasaran bon dan mata wang.

Walau bagaimanapun, penggunaan dolar A.S. yang berleluasa menghalang akses negara-negara lain (terutamanya pasaran yang baru) kepada modal antarabangsa. Sebagai contoh, Rusia kini menghadapi sekatan kewangan dan rizab pertukaran asing yang dibekukan, manakala presiden Brazil telah menyatakan rasa tidak puas hati terhadap penggunaan dolar A.S. Dolar A. S. juga tidak begitu digemari oleh ekonomi-ekonomi Asia kerana menteri-menteri kewangan ASEAN dan gabenor-gabenor bank pusat sedang meneroka cara untuk mengurangkan kebergantungan mereka kepada dolar dan beralih kepada mata wang tempatan. Berikut adalah bagaimana Perdana Menteri Malaysia Anwar Ibrahim mengulas mengenai perkara tersebut pada April 2023:

Dalam rundingan antara Malaysia dan Indonesia, kami menggunakan ringgit dan rupiah. Bank pusat juga telah mencadangkan untuk membawa kaedah ini kepada urusan-urusan perdagangan. Isu yang lebih penting adalah mengenai Dana Kewangan Asia (AMF), yang telah diterima baik di Asia—saya rasa cadangan ini perlu dibincangkan.''Tidak ada sebab untuk terus bergantung kepada dolar A.S.

Malaysia telah menunjukkan kadar pertumbuhan ekonomi terpantas di Asia sejak dua dekad yang lalu, maka adalah penting untuk mendengar pendapat seseorang yang berada di sebalik pertumbuhan ini.

China berhasrat untuk menjadikan yuan sebagai mata wang rizab dunia dan sebagai alternatif kepada dolar A.S. Penggunaan yuan di negara-negara ASEAN boleh menjadi satu penyelesaian. Walau bagaimanapun, kawalan ketat terhadap kadar pertukaran oleh pihak berkuasa China menjadi cabaran dalam mempromosikan penggunaan yuan di sana. Satu lagi mata wang utama dunia, iaitu euro, tidak akan menandingi tahap kecairan dolar A.S. di negara-negara Asia.

Dana Kewangan Asia yang dicadangkan itu akan membolehkan negara-negara di rantau ini untuk menyatukan mata wang mereka dan menyediakan cara untuk menjauhi IMF dan dolar AS pada masa-masa krisis. Beberapa negara, termasuk Jepun, Malaysia, Thailand, Indonesia, dan Filipina, telah menandatangani perjanjian dua hala untuk hanya menggunakan mata wang negara-negara mereka.

'Tindakan padu negara-negara Asia akan membantu meningkatkan hubungan intra-perdagangan Malaysia di rantau ini, yang akan memberi kesan positif kepada kecairan MYR, menjadikan ia lebih mudah diakses,' kata Kar Yong Ang, seorang penganalisis pasaran kewangan OctaFX.

Ketika China mempercepatkan pengurangan penggunaan dolar di seluruh dunia, kecairan berbilion dolar kekal tidak dituntut, membawa kepada pengukuhan mata wang alternatif, terutamanya mata wang Asia.Hashtag: #OctaFX

发行人全权负责对本公告的内容
About OctaFX
adalah broker antarabangsa yang telah menyediakan perkhidmatan dagangan atas talian di seluruh dunia sejak 2011. Ia menawarkan akses bebas komisen ke pasaran kewangan dan pelbagai perkhidmatan yang telah sedia digunakan oleh pelanggan dari 180 negara yang telah membuka lebih daripada 40 juta akaun dagangan. Pendidikan webinar percuma, artikel, dan alatan analisis yang disediakan membantu pelanggan mencapai matlamat pelaburan mereka.

Syarikat ini juga terlibat dalam rangkaian komprehensif inisiatif amal dan kemanusiaan, termasuk pembaharuan terkini dalam infrastruktur pendidikan dan projek bantuan segera yang menyokong komuniti tempatan.

Di rantau APAC, OctaFX juga telah memenangi anugerah 'Broker Forex Malaysia Terbaik 2022' dan anugerah 'Broker Global Asia Terbaik 2022' masing-masing daripada Global Banking and Finance Review dan International Business Magazine.

来源:

OctaFX

类别:

CryptoCurrencies

发布于:

28 Apr 2023

过去的新闻稿

更多

联系 Media OutReach Newswire

立即联系我们