Keputusan BNM akan menjejaskan kedudukan Ringgit Malaysia minggu iniKUALA LUMPUR, MALAYSIA - Media OutReach - 9 Mac 2023 - Sepanjang tahun lalu, Ringgit Malaysia (MYR) telah menjadi salah satu mata wang berdaya tahan dalam kalangan sepuluh mata wang Asia kami jejaki. Pada masa Rizab Persekutuan mula mengetatkan dasar monetari pada Mac tahun lepas untuk mengekang inflasi, mata wang berisiko sensitif mula merosot. Walau bagaimanapun, MYR hanya kerugian 6.5% sepanjang 12 bulan lalu, mengatasi prestasi global utama, seperti yen Jepun dan dolar Australia, yang masing-masing telah menurun nilainya sebanyak 15% dan 7.7%. (lihat carta di bawah).

MYR 1 - annual change.jpg
Sumber: Pengiraan OctaFX berdasarkan maklumat sumber terbuka

Walau bagaimanapun, keadaan mula bertukar muram pada Februari. Sepanjang bulan lalu, RM telah menjadi mata wang berprestasi buruk dalam kalangan sepuluh mata wang utama Asia kami jejaki (lihat carta di bawah). Sesungguhnya,RM telah meningkat melebihi semua purata pergerakan utama dan ditutup pada 4.4730 berbanding A.S. dolar (USD) pada Jumaat, menetapkan ketinggian tiga bulan baharu. Sementara itu, ringgit juga telah didagang kebanyakannya lebih rendah berbanding rakan sejawat Asia. Ia susut berbanding dolar Singapura(SGD) kepada 3.3255/3269 daripada 3.3210/3252 ditetapkan pada Khamis, telah jatuh berbanding baht Thailand (THB) kepada 12.8998/9105 daripada 12.8583/8789 sebelumnya, dan menyusut nilai berhadapan peso Filipina (PHP) kepada 8.16/8.17 daripada 8.13/8.14.

MYR 2 - monthly change.jpg
Sumber: Pengiraan OctaFX berdasarkan maklumat sumber terbuka

Sebab utama kemerosotan umum dalam mata wang Asia pada asasnya adalah sama. Pelabur telah bertukar bearis terhadap aset berisiko, seperti hutang pasaran baharu muncul, selepas Fed menyatakan ia akan terus menaikkan kadar faedah lebih lama. Kenaikan A.S. Hasil perbendaharaan disebabkan pendirian agresif Fed terhadap dasar monetari aset yang lebih berisiko kurang menarik.

Prestasi kurang memberangsangkan MYR berhadapan dengan mata wang Asia lain terutamanya boleh dikaitkan kepada fakta di mana Bank Negara Malaysia (BNM) telah menjadi agak berhati-hati dalam pendekatannya terhadap dasar monetari ketika kitaran pengetatan semasa,' seperti diterangkan pleh Kar Yong Ang, penganalisis pasaran kewangan di OctaFX

Sesungguhnya, BNM telah menaikkan kadar hanya sebanyak 100 mata asas sejak Mei dan penanda aras kadar faedah, yang ketika ini adalah pada 2.75%, masih yang terendah di rantau. Kenaikan terakhir mengambil tempat pada November tahun lepas, dan pengetatan dasar monetari Malaysia pada dasarnya telah berhenti sejak itu. Dengan itu, pencapahan dasar monetari antara A.S. dan Malaysia telah melebar, menyebabkan tekanan ke bawah pada MYR.

Minggu ini sepatutnya menjadi penentu untuk MYR bahawa jawatankuasa dasar monetari BNM akan bermesyuarat untuk menentukan kadar polisi semalaman pada 9 Mac. Pasaran seolah-olah mengharapkan BNM menetapkan agar kadar tidak berubah, tetapi kami percaya berkemungkinan terjadi kejutan agresif. Dua faktor yang membuatkan lebih berkemungkinan berlaku kenaikan kadar pada masa ini:

1. Tiada tanda kemelesetan ekonomi. China, salah satu daripada rakan niaga teratas Malaysia, baru-baru ini merekodkan pertumbuhan pesat dalam sektor pembuatan dan perkhidmatan. Menurut Indeks Pengurus Pembelian (PMI), aktiviti pembuatan China berkembang pesat lebih dari sedekad pada Februari 2023, yang pengeluaran memuncak sebaik selepas sekatan Covid-19 akhir tahun lepas. Dan juga, satu tinjauan persendirian menunjukkan PMI perkhidmatan China telah maju ke 55 pada Februari, memberi isyarat pengembangan lebih kuat dalam sektor ini.

2. Fed kekal agresif. Trader kini memberi harga sekurang-kurangnya tiga lagi lonjakan 25 mata asas(bps) daripada Fed tahun ini dengan kadar memuncak pada 5.43% menjelang September. Dalam lain perkataan, Fed begitu yakin untuk menaikkan kadar pada mesyuarat seterusnya pada 22 Mac.

Pada keseimbangan, ekonomi Malaysia adalah kukuh dan berkemungkinan untuk mengembang pada 2023. Ekonomi di rantau Asia Pasifik, secara am, dijangka naik dalam jangka pendek, dengan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dijangka berkembang sebanyak 3.1% tahun ini, menurut laporan baharu yang diterbitkan oleh unit Sokongan Dasar Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik (APEC). MYR, yang telah menurun nilai lebih daripada 5% sejak akhir Januari akan menaikkan agregat permintaan dalam ekonomi Malaysia dan berkemungkinan mendorong inflasi. Dan juga, kenaikan kadar faedah di A.S. akan berterusan untuk melemahkan sentimen pelabur dalam pasaran baharu muncul.

'Ia kelihatan bijak untuk BNM menaikkan kadar lebih dahulu untuk mengimbangi impak negatif agresif Fed lebih awal. Sementara meramalkan perubahan dalam kadar faedah masa depan agak terlalu sukar, saya percaya BNM akan melaksanakan pendekatan pandang ke hadapan dan akan melonjakkan kadar sebanyak 25 mata asas pada minggu ini. Selain itu, terdapat tanda-tanda pasaran itu sendiri mula memberi lebih harga dalam kenaikan kadar lebih tinggi ke hadapan kerana hasil bon kerajaan 3 tahun Malaysia telah meningkat kepada 3.465% yang tertinggi dalam lebih dua bulan, komen pakar OctaFX, Gero Azrul.

Jika BNM tidak menaikkan kadar pada 9 Mac, MYR akan menambah nilai dan USDMYR kadar pertukaran berkemungkinan jatuh kepada 4.400 dan barangkali di bawah. Sebaliknya, jika BNM memutuskan untuk membiarkan kadar tidak berubah, USDMYR berkemungkinan untuk terus berdagang dalam mod sisi dengan sedikit kecondongan menaik, dalam sasaran 4.500.Hashtag: #OctaFX

发行人全权负责对本公告的内容
Tentang OctaFX
Tentang OctaFX
menyediakan perkhidmatan perdagangan dalam talian di seluruh dunia sejak 2011. Ia menawarkan akses tanpa-komisen ke pasaran kewangan dan pelbagai perkhidmatan yang telah sedia digunakan oleh pelanggan dari 180 negara yang telah membuka lebih daripada 21 juta akaun dagangan. Webinar pendidikan percuma, artikel dan alat analisis yang disediakan membantu pelanggan mencapai matlamat pelaburan.Syarikat terbabit dalam jaringan komprehensif amal dan inisiatif kemanusiaan, termasuk penambahbaikan infrastruktur pendidikan, projek bantuan notis pendek, menyokong komuniti tempatan dan perusahaan kecil sederhana.

Di rantau APAC, OctaFX juga telah memenangi anugerah 'Broker Forex Malaysia Terbaik 2022' dan anugerah 'Broker Global Asia Terbaik 2022' masing-masing daripada Global Banking and Finance Review dan International Business Magazine.

来源:

OctaFX

类别:

Business

发布于:

09 Mar 2023

过去的新闻稿

更多

联系 Media OutReach Newswire

立即联系我们