Menghancurkan Plastik Sekali Guna Dengan Mesin Layan Diri BubblesMesin layan diri isi semula pintar pertama di Malaysia

KUALA LUMPUR, MALAYSIA - Media OutReach - 10 Mei 2022 - Kajian oleh Plastic Ocean menyatakan kami mengeluarkan 380 juta tan plastik setiap tahun, dan beberapa laporan menunjukkan bahawa sehingga 50% daripadanya adalah untuk tujuan sekali guna. Malaysia menduduki tempat kedua di Asia (di belakang Filipina) bagi penggunaan plastik per kapita tahunan, seperti yang dinyatakan oleh WWF for Nature dalam satu kajian pada tahun 2019.

Don.JPG

Malaysia menyasarkan untuk menghapuskan produk plastik sekali guna menjelang 2030, dan kita hanya mempunyai masa kurang daripada lapan tahun untuk mencapai matlamat ini. Dengan kadar penggunaan plastik semasa, kita mesti bekerja keras. Beberapa organisasi telah pun berinisiatif untuk beralih kepada menggunakan pembungkusan plastik biodegradasi dan mesra alam. Walau bagaimanapun, pembungkusan sedemikian masih plastik dan ia akan menjadi mikro-plastik pada tahun-tahun kemudian jika tidak dikitar semula ataupun digunakan semula.

Memperkenalkan mesin layan diri isi semula pertama di Malaysia untuk produk pembersihan rumah.

EcoVend ialah syarikat penyelesaian sifar sisa yang berada di KL yang mempunyai dua produk utama; mesin Bubbles dan produk pembersihan Zeffort.

"Pendekatan kami adalah 100% sisa sifar, ia bermaksud kami berhenti menggunakan plastik sekali guna secara langsung dengan menggunakan mesin Bubbles. Pengguna hanya perlu menggunakan semula botol mereka dan mengisi dari mesin Bubbles," kata Don Low, pengasas EcoVend . "Kami mula mengurangkan plastik daripada produk pembersihan rumah. Sebuah mesin boleh mengeluarkan lapan jenis produk, iatu sanitasi gel segera, cecair cuci tangan, cecair pencuci pinggan mangkuk, detergen dobi, pelembut kain, pembersih lantai, pembersih kaca dan pencuci mangkuk tandas oleh jenama Zeffort. Kami telah menjimatkan lebih daripada 1,000 plastik sejak Feb 2022, dan jumlah itu hanya akan meningkat pada kadar yang positif," katanya.

Zeffort ialah jenama produk pembersihan buatan Malaysia yang berkualiti tinggi dengan hanya menggunakan bahan-bahan biodegradasi, 100% sifar plastik dan 100% sisa sifar. "Zeffort boleh menawarkan produk berkualiti tinggi sambil mengekalkan harga yang kompetitif kerana ia tiada kos pembungkusan & pelabelan. Ia mempunyai kos operasi yang rendah, dan tiada yuran penyenaraian runcit juga," jelas Don.

Kembangkan ke lebih banyak lokasi dan negeri untuk mengurangkan lebih banyak plastik.

Kesemua enam mesin kini terletak di Lembah Klang, dan menurut Don, mereka telah menerima banyak permintaan daripada penyokong sisa sifar dan sifar plastik untuk menempatkan mesin Bubbles di seluruh Malaysia. Namun, Bubbles ialah syarikat baharu dan dibiayai sendiri, ia bermaksud mereka mempunyai dana terhad untuk berkembang ke lebih banyak tempat dengan cepat. "Kami ingin menggunakan kuasa orang ramai, dan kami menggesa lebih ramai orang yang berfikiran sama dan berkongsi kepercayaan bahawa kami boleh mengubah bersama di negara ini," kongsinya.

EcoVend sedang melancarkan pakej pelaburan bagi mereka yang ingin melabur dalam perniagaan hijau dan mampan. "Jumlah kos pelaburan ialah RM20,693 yang merangkumi mesin Bubbles (RM18,188), deposit operasi 2 bulan (RM580), dan modal kerja (RM1,925). Untuk menjadikan pelan pelaburan lebih mudah diakses, kami membenarkan maksimum tiga orang untuk berkongsi pelaburan pada kadar faedah 0% untuk ansuran 6-12 bulan," kongsinya.

Beliau juga berkata saiz pasaran bagi segmen penjagaan isi rumah diunjurkan mencecah RM 609.84 juta pada tahun 2022. Berapa banyak hasil dan keuntungan yang boleh dijana oleh mesin bergantung terutamanya kepada lokasi dan masa. "Tidak seperti mesin layan diri minuman dan makanan ringan, konsep mesin layan diri isi semula adalah baharu, dan ia mungkin mengambil masa yang lebih lama untuk mendapatkan pulangan, tetapi ia akan kekal disini, dan kami akan terus mengurangkan plastik setiap hari. Kami amat percaya bahawa rakyat Malaysia benar-benar mesra alam, dan jika diberi pilihan, mereka mahu mengurangkan plastik untuk masa depan yang lebih baik," jelasnya.

Seterusnya, dia berharap jenama lain akan menyertai pergerakan sisa sifar dengan menawarkan produk mereka melalui konsep isi semula tersendiri mahupun mesin Bubbles. Setakat ini, isian semula adalah pendekatan yang terbaik untuk menghentikan plastik sekali guna. Kami telah melihat beberapa jenama global sedang menguji konsep isi semula di UK, India, Indonesia, Australia, Mexico, Pakistan dan Malaysia.

EcoVend berbuka kepada peluang pelaburan dengan matlamat untuk mengembangkan Bubbles dan Zeffort ke lebih banyak negeri dan negara. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang Bubbles, lawati laman web mereka, TikTok, Instagram dan Facebook. Untuk Zeffort, layari laman web, Instagram dan Facebook. Anda boleh menghubungi Don di [email protected] dan +601126281080.

#Bubbles
发行人全权负责对本公告的内容
来源:

Bubbles

类别:

Business

发布于:

10 May 2022

过去的新闻稿

#Business #Processing & Packaging

10 May 2022

Crushing Single-Use Plastic With Bubbles Refillery Vending Machines

立即联系 Media OutReach

立即联系我们